Hem » Flygskolan » Resa jorden runt

Så du vill resa jorden runt? Fantastiskt!

För den som planerar att vara borta en längre tid eller som vill göra en mer avancerad resa med flera flygstopp blir det lite mer komplicerat att hitta billiga resor och då kan oftast en jordenruntbiljett vara en bra lösning. Därför följer nedan den mesta information du behöver veta för att boka din resa jorden runt! Längst ner hittar du även prisexempel på jordenruntbiljetter.

När du letar din jordenruntbiljett så kan det vara bra att försöka hålla ner antalet stopp till ett mindre antal "knutpunkter" varifrån man sedan reser runt. Med dagens lågprisflyg så som RyanAir i Europa, AirAsia i Asien och JetBlue i USA så kan man hitta billiga enkelbiljetter runt om i regionerna istället för att använda dyra jordenruntbiljetter till lokala småhopp då de oftast prissätts efter antal stopp och antal miles flugna. Se artikeln om regionala lågprisflyg för mer information om hur du bäst utnyttjar dessa samt en lista över olika bolag i världen.

Tänk även på att en jordenruntbiljett oftast har ett krav på att man måste flyga jorden runt, dvs. korsa både Atlanten och Stilla Havet. Man får ej heller åka "bakåt" t.ex. Stockholm - London - Los Angeles - New York utan måste åka London - New York - LA. Man får ej heller landa i samma stad mer än en gång (så till vida inte mellanlandning). Det kan därför löna sig att använda endera Star Alliance eller OneWorlds verktyg för jorden runt biljetter för att hitta den bästa lösningen.

Jordenruntbiljetter kan bokas hos t.ex ungdomsresebyråerna STAtravel och Kilroy Travels även för de som ej är under 26 eller studenter. Dessa biljetter sträcker sig oftast över max 1 år och man kan själv sätta ihop var och när man vill stanna, det går givetvis att boka om datumen för en mindre summa. De har även färdiga rutter som är mycket populära och därför aningen billigare. Ett annat bra alternativ är att titta på de stora flygallianserna Star Alliance och OneWorld vilka erbjuder jordenruntbiljetter baserat på hur långt man flyger och hur många stop man vill göra.


Star Alliance jorden runt

Star Alliance är en sammanslutning av några av världens största flygbolag. Bland annat ingår SAS, Thai, Lufthansa och Singapore Airlines. Tillsammans når de i stort sett varje hörn av jorden. Deras jordenruntbiljett kommer i fyra nivåer och då kan du kombinera flygningar på samtliga bolag inom alliansen, du kan välja mellan 26 000, 29 000, 34 000 och 39 000 miles. Kraven är att du måste börja och sluta din resa i samma land, korsa både Atlanten och Stilla havet en gång. Du kan fritt ändra datumen för dina flyg så länge det sker i god tid i förväg och mot en mindre avgift kan du ändra destinationer också.

Följande är exempel på en jordenruntbiljett bokad i november 2006 med Star Alliance:

Göteborg -> Dar es Salam
Dar es Salam -> Johannesburg
Johannesburg -> Sao Paulo
Sao Paulo -> Denver
Denver -> Cancun
Cancun -> Los Angeles
Los Angeles -> Samoa
Samoa -> Auckland
Auckland -> Singapore
Peking -> Göteborg


Denna resan innebar lite knappt 39 000 miles och kostade 32.503kr, inkl. skatter men då är det verkligen "jorden runt" också!

För mer information om Star Alliance jordenruntbiljetter och övriga flygpass titta på StarAlliance.com. För att räkna ut hur många miles du behöver använd Star Alliance jorden-runt-verktyg.

Även OneWorld, en annan stor allians av flygbolag så som British Airways, Qantas, Finnair och Cathay Pacific, erbjuder i princip samma typ av biljett som Star Alliance ovan med samma restriktioner och antal miles. Även priserna är likartade. Läs mer på oneWorld.com

Så vad kostar det att resa jorden runt?

Priserna nedan är ungefärliga och kan variera från tid till tid men bör ge en ungefärlig uppfattning om vad en jordenruntresa kostar.

Star Alliance
26 000 miles - ca 15 000 + skatter
29 000 miles - ca 19 000 + skatter
34 000 miles - ca 23 000 + skatter
39 000 miles - ca 32 000 inkl. skatter


oneWorld
Se Qantas hemsida för bra prisexempel, priserna kan dock variera något mellan olika länder men ger en bra fingervisning om skatter och priser. En australiensisk dollar är ca 5,50 svenska kronor, dvs. runt 20 000 för det lägsta antalet stopp, inkl. skatter.

Ytterligare ett alternativ är att ta sig till London (flyg billigt med t.ex. RyanAir) där man kan hoppa på The Great Escapade. Förutom att man får åka med några av världens bästa flygbolag så som Virgin, Singapore Airlines och Air NewZealand så är deras sida utmärkt inspiration för en jordenruntresa! Deras priser är något lägre och startar på ca £1000 för 29 000 miles. För fullständiga priser kolla här.


Ansök till frequent flyer-program

I stort sett samtliga flygbolag har såkallade freguent flyer-program där får poäng varje gång man flyger. Det brukliga är att man får en poäng för varje mile flugen, så länge man inte använder sig av rabatterade biljetter vilka kan ge 50, 25 eller 0% poäng. En resa jorden runt ger således som minst runt 20 000 miles och upp till 39 000 och därmed lika många poäng. Dessa poäng går sedan att använda för att boka gratisresor, en resa inom Europa med SAS kostar t.ex. runt 20 000 miles, en tur till USA kostar runt 50 000 poäng och en gratis resa till Thailand över 90 000 poäng. Poängen är oftast giltiga i ca 5 år så man kan spara på sig poäng från andra resor också, inte bara jordenruntresor alltså. Smidigast för oss svenskar är att ansöka till SAS program EuroBonus.

Eller om du inte riktigt är redo att resa hela vägen runt, kolla in om det finns några bra erbjudanden om billigt flyg istället.

Lågprisflyg

Hur funkar det egentligen med alla dessa lågprisflyg? Kan man verkligen flyga mellan storstäder för busspengar? Och är det bara i Europa det går eller hur ser det ut i övriga världen? Vi har sammanställt en liten guide över lågprisflygen och hur man bäst utnyttjar dessa!


Läs mer om Lågprisflyg
Guideböcker

Planera din resa med hjälp av någon av Lonely Planets guideböcker. Skippa gissandet och osäkerheten, med rätt guidebok under armen får du mer tid över för din semester!


Hitta din guidebok
Åka jorden runt?

Asien, Australien, Söderhavet, USA, Sydamerika... Har du svårt att bestämma dig? En jordenruntresa kan vara ditt livs största äventyr och vi har tipsen för hur du gör för att hitta den bästa biljetten!


Läs mer
Billiga flygbiljetter .nu kan ej garantera att de uppgivna priserna finns då de bygger på uppgifter från flygbolag och resebyråer.
Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar. Var även vänlig notera att Billigaflygbiljetter.nu använder sig av cookies. Copyright © Billiga flygbiljetter .nu